DiCoM (Erasmus+)

In oktober 2017 stapte VLVO mee in het Erasmus+ project van Groot-Brittannië over coaching en mentoring voor nieuwe schoolleiders. Deelnemende partners waren België, Slovenië, Italië, Ierland en Nederland. Het project werd afgerond in het najaar van 2019 en alle participerende landen verspreiden dit nationaal verder.

In Vlaanderen heeft VLVO dit project uitgerold onder de naam DiCoM (directies coaching en mentoring).

Herinner je je de eerste jaren als startende directeur? De weg vinden in het doolhof dat deze job is… Je ervaring en opgedane kennis zijn van onmisbaar belang om nieuwe collega’s raad te geven en te ondersteunen.

Een eerste stap is het recruteren van bekwame mentoren. We zoeken per provincie 5 mentoren die elk maximum 5 nieuwe/recente directeuren begeleiden. De mentor heeft minstens 10 jaar ervaring als directeur en is niet langer dan 5 jaar met pensioen. Hij/zij beschikt over voldoende vakkennis en communicatieve vaardigheden. Extra opleiding gevolgd hebben is een meerwaarde. De mentor engageert zich voor één jaar en volgt de procedures zoals voorzien in het programma. Hij/zij ondersteunt de nieuwe directeur bij alle mogelijke uitdagingen van het ambt: omgaan met personeel, ouders, gemeenschap. Opstellen van visie en kwaliteitsbewaking, persoonlijke ontwikkeling, navorming, …

De leden van de DiCoM-werkgroep ondersteunen de mentoren met gepast advies.

Meer info over de oorsprong en doelstellingen van het project vind je in dit document.

Is deze uitdaging iets voor jou?

Is je interesse gewekt en wil je hierover meer informatie te krijgen?

Stuur ons een mail met je gegevens naar ella@vlvo.be.

Schuiven naar boven